Робоча дегустація №... віскі Купити / Новости - интернет магазин WINETIME, Киев
Кошик порожній
Додання товару в кошик

Робоча дегустація №... віскі

02.12.2015

Цього разу безневинною жертвою наших дослідницьких інтересів став віскі. У цю статтю ми щотижня будемо додавати свої дегустаційний замітки в новому форматі.

Ми склали спеціальні набори з відомих брендів і їх побратимів з малими рекламними бюджетами і тепер будемо пробувати кожен сет і ділиться думками - хто чого вартий насправді.

І до речі, будемо раді Вашим коментарям з цього приводу - для цього і ціни на набори нижче, ніж на кожну пляшку окремо.

Перший сет: Jameson VS Clontarf Single Malt. Нас давно бентежило «сусідство» на полиці купажованого Jameson та односолодового Clontarf. Обидва — ірландці і обидва в приблизно в рівну ціну (різницю в 90грн між солодом та блендом наврядчи можна вважати суттєвою).

Clontarf 1014 Jameson
Ціна 640 грн 554грн
Об'єм  0,7 л 0,7 л
Міцність 40%  40%
Країна Ірландія Ірландія
Клас сінгл молт бленд
Де переганяється Bushmills Midleton
Витримка Не вказується (по cуб'єктивним відчуттям, 5-7 років) В різних джерелах вказується від 3 до 5 років
Технологія виробництва Віскі Clontarf для крупної компанії Castle Brands виробляється на Bushmills Distillery тільки з несоложеного ячменю. Віскі проходить процес потрійної дистиляції в перегінних кубах pot still, витримується в бочках з-під бурбону, після чого додатково витримується в бочках з-під бурбона 1-го наповнення, набуваючи золотистий колір і більш виражений деревний аромат. Jameson виробляють на Midleton Distillery зі спиртів ячменю, кукурудзи і чистої ірландської горілки. Ячмінний спирт традиційно для Ірландії виробляють потрійною дистиляцією. Але тут є один важливий нюанс: віскі з кубу (дорогий у виробництві) змішують з більш простими, зерновими спиртами, виробленими в ректифікаційній колоні (така ж використовується для виробництва горілки). Це робиться для здешевлення кінцевого продукту. Зернові і солодові спирти витримуються окремо, після чого змішуються.
Історія Свою назву віскі отримав від однойменного села, розташованого уздовж узбережжя Дубліна. У 1014 році тут була розгромлена армія вікінгів - на честь легендарної битви і був названий віскі. Сьогодні на місці села виріс жваве передмістя, де цей віскі і виготовляють. Традиція потрійної дистиляції для Jameson була закладена в 1780 році Джоном Джеймсоном, але в кінці 19 століття технологія ректфікаціі спирту суттєво вплинула на виробництво віскі. За часів бурхливого розвитку ірландського віскі дістіллерія перебувала в Дубліні. Але після Другої світової війни, в період виробничого занепаду і жорсткої конкуренції з шотландськими віскі, Jameson об'єднали з іншими виробниками і перенесли в Мідлтон.
Дегустаційні замітки

Спірутозність спершу трохи сильніша, ніж у Jameson, але потім розкривається гамма ароматів набагато ширша: є ноти груші та яблука, в цілому аромат свіжий, потім проступають цитруси і м'яка маслянистість. Смак м'який, післясмак сухий, трохи жорсткуватий, але довготривало зігріваючий, приємний.

Аромат м'якший, менше спіртуозності, але в цілому - він порожненький і ніяк не розвивається: квітково-трав'янисті ноти з легкої лаковістю залишаються в келиху з першої секунди і до останньої. П'ється легко, м'яко, але в той же час, через його пекучість елегантним цей смак не назвеш. Відчувається, що він поступається в класі, хоча якість гідна.
Рейтинг та нагороди

В 2005 році журнал Wine Enthusiast оцінив в 85-89 балів.

На World Spirits Competition - золота медаль.

Jim Murray's Whiskey Bible - 90.5 Points

San Francisco World Spirits Competition 2008: Двв золотих медалі

Irish Blend of the Year: Jameson

Продано на winetime.com.ua 33 пляшок 196 пляшок

 

Статті по темі